Mentoring

Mentoring je o sdílení zkušeností a hlubokém vhledu mentora do problematiky, kterou klient řeší. Mentor není jen průvodce, ale partner, který vám pomůže najít vlastní cestu.

Díky sdílení svých znalostí a zkušeností nabízí mentor různé perspektivy, nastavuje vám zrcadlo, klade náročné otázky, vytváří kreativní tlak a dává konstruktivní zpětnou vazbu.

Je to jako mít po boku studnici know-how, která vám otevírá paletu řešení a inspiruje vás k tomu, abyste rozvíjeli své dovednosti a dosahovali svých cílů. Mentoring vám umožní prozkoumat nové přístupy a objevit nové způsoby, jak růst – jak profesně, tak osobně.

Mentor vám pomůže rozpoznat vaše silné stránky i oblasti, kde je prostor pro zlepšení, a společně nastavíte plán na dosažení vašich osobních i profesních cílů.

Jak si to představit?

Představte si mentoring jako cestu s průvodcem, který vám předává své zkušenosti a díky nim vám pomáhá překonávat překážky a objevovat nové příležitosti. Pravidelně se setkáváte online nebo offline, a během těchto setkání probíráte své výzvy, pokroky i cíle. Mentor poskytuje zpětnou vazbu a dává vám praktické tipy a techniky, které můžete okamžitě začít používat ve své práci i osobním životě.

Začátek společné cesty
Na úvodní schůzce mentee se svým mentorem probere potřeby a stanoví si cíle mentoringu. Jde nejen o diskuzi o tom, co mentee od mentorského vztahu očekává, ale také o vzájemné poznání a naladění. Aby profesní vztah fungoval, nesmí chybět to, že si spolu mentor a mentee sednou jako lidi.

Mimo jiné také proberou:

 

  • Nastavení pravidel spolupráce a komunikace: Dohoda na tom, jak často a jakým způsobem budou probíhat schůzky (osobně,online), jak bude probíhat zpětná vazba a jaké jsou preferované metody komunikace.
  • Předpokládané délky mentoringu: Předběžný odhad, o jak dlouhou spolupráci se bude jednat. V průměru se nám daří vyřešit menteeho potřeby za cca 4 až 8 sezení. 
  • Plánování prvních kroků: Určení, jaké kroky budou následovat po úvodní schůzce, včetně přípravy na další setkání a jaké úkoly má mentee splnit do příští schůzky. 

Z čeho mentoring sestává?

Individuální přístup: Každá mentoringová spolupráce je postavena na základě vašich specifických potřeb a cílů. 

Pravidelná setkání: V závislosti na dohodnutém plánu se setkáváte s mentorem pravidelně 1:1, například jednou či dvakrát měsíčně, podle intenzity spolupráce. Jedno setkání trvá 60 minut. 

Sdílený rozvojový deník: Mentee s mentorem společně pracují ve sdíleném dokumentu, určeném pro zaznamenání cílů, poznámek, úkolů a doporučení. 

Zpětná vazba a akční kroky: Na konci každého setkání dostane mentee jeden až dva rozvojové úkoly do příště. Mentoring je o akci, takže žádné sezení na místě – jde o to, aby se mentee každým krokem posouval blíže ke svému cíli. Mentor také v průběhu spolupráce menteemu dává kontinuální zpětnou vazbu a doporučení. 

Exit report: V případě potřeby zpracuje mentor pro třetí osoby (HR, team leader apod.) exit report, ve kterém popíše co si mentee vytyčil za cíle, jak se s nimi popral a jaký je případný další postup nebo doporučení

Formality

Cenové rozpětí

Cena mentoringu závisí na senioritě mentora. 

V průměru se pohybujeme mezi 3500 až 5000 Kč za 60 minutové sezení. U dlouhodobých spoluprací (10 a více sezení, tzn. půl roku až rok setkávání) umíme nabídnout výhodnější nacenění.

Časové rozpětí

Mentoring může být jak krátkodobý (např. 3 měsíce), tak dlouhodobý, trvající několik měsíců až rok, v závislosti na vašich cílech a potřebách. Spolupráci je možné kdykoliv ukončit, pokud své cíle naplníte dříve nebo se změní priority. Obvykle s mentor s menteem spolupracuje po dobu 3 až 6 měsíců, což odpovídá 4 až 8 setkáním.

Etický kodex

Jak pracujeme s etickou stránkou spolupráce? To najdete v našem etickém kodexu.

Modelový příklad

Představte si, že jste expert ve svém oboru, a najednou jste povýšeni do role manažera. Skvělá zpráva! Ale teď přichází ta těžší část – vedení lidí, což je úplně nová výzva.

Najednou řešíte konflikty, motivaci týmu, a přemýšlíte, jak s každým členem komunikovat tak, aby to fungovalo. Společně s mentorem, který je sám tým lídrem, se během mentoringu zaměříte na dovednosti, které potřebujete – efektivní komunikace, zvládání konfliktních situací a budování důvěry.

Každé setkání je praktické, probíráte konkrétní situace, které řešíte, a od mentora dostáváte jasné kroky, jak je zvládnout lépe.

Po několika měsících mentoringu už nebudete jen expertem, ale také na cestě stát se sebevědomým lídrem, který umí skvěle vést svůj tým.

Další nástroje, které využíváme

Na základě nezávazné schůzky vám sami doporučíme, jaký nástroj je vhodný právě pro vás.

Naučíme vaše týmy komunikovat

Každá firma je unikátní, a proto u nás nenajdete žádná univerzální řešení. Abychom vám mohli navrhnout přesně to, co potřebujete, nejprve vás musíme dobře poznat. Úspěch začíná kvalitním rozhovorem.